15 tip til en smal grænse

I en lille have kan du næppe undgå smalle grænser.

For eksempel ved siden af ​​en sti eller terrasse.

Mulighederne for en så smal grænse er selvfølgelig meget mere begrænsede, men med lidt planlægning er dette gennemførligt. Især hvis det drejer sig om en smal kant til en mur eller et hegn.

Du bliver nødt til at være forsigtig, når du designer planlægningsplanen til din smalle kant, fordi den ser ud til at være ret flad eller kun todimensionel og muligvis endda kedelig meget hurtigere. Men med en gennemtænkt plantningsplan kan du helt sikkert forhindre dette!

Hvor smal kan en grænse faktisk være?
Store, små og selvfølgelig også smalle er relative udtryk. Vi antager en grænse på maksimalt 30-50 cm dyb.

På trods af at der i mange haver er plantestrimler (kant er ikke et godt navn for dette efter vores mening) på mindre end 30 cm, vil vi ikke anbefale at plante andet end (stærke) klatreplanter i dem. Eventuelt og afhængigt af situationen alterneret med en jorddækning.

Hvad skal du være opmærksom på med en smal grænse?
Brug ikke for mange forskellige planter. Dette giver hurtigt et rodet eller rastløst indtryk. (Forresten er dette også tilfældet for noget større grænser.)
Begræns antallet af farver, du bruger i denne kant (og brug det helst i andre dele af haven).
Varier lidt i farve, tekstur, bladform og højde (medmindre du går til såkaldt sektionsplantning). Men sørg for at du har en dejlig og ikke for travl helhed.
På trods af den begrænsede plads (dybden af ​​grænsen), lad planterne svæve hver gang. På denne måde undgår du en monoton række af planter.
Lær om vækstegenskaberne for de planter, du vælger. Ved, hvor store de bliver, og hvor hurtigt de vokser. Naturligvis skal alle planter også være egnede til forholdene og placeringen i din have (jord, hvor meget lys, ly osv.).
Prøv at forestille dig din grænse i hver sæson, så du ved, hvad der vokser og blomstrer hvornår. På denne måde kan en smal kant også være et aktiv i din have.
Hvis den smalle grænse danner en vigtig synsfelt, er det undertiden pænere ikke at afbryde den. For at holde alle dele af haven let tilgængelige, kan du medtage et par iøjnefaldende trinfliser i grænsen.
Idéer og tip til en smal grænse
Planter, der er bedst egnet til en smal grænse, er prydgræs og flerårige planter. Du kan hurtigt lave smukke kombinationer med dette.
Overvej at tilføje nogle stedsegrønne planter for at opretholde formen og indretningen af ​​grænsen over vinteren.
Stedsegrønne hækplanter kan også fylde en smal kant pænt. For eksempel som en lav hæk langs en sti. Hækvarianter med små blade er bedst egnede til dette. Disse er også kendt som erstatning af buksbom.
Hvis din smalle kant kommer foran en mur eller et hegn, har du et ekstra lag at bruge sammen med klatreplanter. Mulighederne her er uendelige. For eksempel vælge eksotiske blomster, eller for vidunderligt duftende blomster.
Til en mur eller et hegn kan du også bruge spalier (lav kuffert, halv kuffert eller standard afhængigt af din havesituation). For en mur orienteret mod syd eller vest kan du tænke på frugttræer eller planter, der er mindre hårdføre.
Opret højde ved at tilføje en plante på en stilk. Mange buske er tilgængelige på stængel (podet). Vælg en art, der ikke vokser for hurtigt eller bliver for stor, eller en plante, som du nemt kan fortsætte med at beskære.
Tør også at bruge højere (flerårige) planter. For eksempel planter med en gennemsigtig karakter, såsom Verbena, Thalictrum eller Stipa. Mange prydplæner er også ideelle som højere planter i en smal kant.
(stedsegrønne) urter er også meget velegnede til en smal grænse. De har ofte brug for lidt plads og drager fordel af at blive skåret ned hver gang (hvis de bliver lidt for store).

Leave a Reply

Your email address will not be published.