Sådan gør du din have til et sommerfugleparadis

Sådan gør du din have til et sommerfugleparadis

Vil du have en have, hvor sommerfugle flagrer rundt hele året rundt? Gør din have til en rigtig sommerfuglehave med disse 5 top tip.

1. Vælg ægte sommerfuglplanter
Ikke alle blomster er velegnede til sommerfugle. Overgroede planter med store blomster og dobbeltblade ser flot ud, men deres form kommer på bekostning af nektar og pollenproduktion. En sommerfugl har ringe brug for en sådan blomst. Vælg i stedet enkle blomster og indfødte planter. Og varierer i højde og blomsterform, så enhver sommerfugl finder noget, der passer til hans / hendes smag. Og vidste du, at sommerfugle elsker lilla, lyserøde og gule?

Lilla: Sommerfuglbuske, lavendel, Vervain, krybende zen, efterårsaster
Lyserød: kongelig urt, hugorm, rodnøgle, solblomst (også arter med gule blomster), baldrian
Gul / hvid: vedbend, mælkebøtte, aften primula, hvidløg uden hvidløg
Kolibri sommerfugl på sommerfugl BushH. Augustine
kolibri sommerfugl
2. Blomster i hver sæson
Insekter har brug for mad meget af året. Så sørg for at der altid er noget der blomstrer i din have fra det tidlige forår til efteråret. Så er der altid noget at få.

Forår
I det tidlige forår dukker de første sommerfugle op fra deres overvintringssted. For disse tidlige sommerfugle skal du plante disse forårsblomstrere: krokus, periwinkle, skomagerplante og stjernehyacint. For perioden efter det: Judas-medalje (indsaml frøet nu), krybende zenegrøn og hvid dødbrændenælde. Disse blomster er efterspurgt fra maj: tusindfryd, klokker, baldrian, gøgblomst, hugorm og den smukke kentaur.

Sommer
I mellemtiden spirer sommerplanterne allerede. De er stadig små planter, som du overser. Så vær ikke for begejstret, for sommerfugle vil helt sikkert sætte pris på disse sommerblomstrere: katost, løstløshed, aftenblomster, forfalskning, tidsel og krydsetistel og engkrone. Sommerfugle elsker også et dejligt urtehjørne med lavendel, merian, timian og salvie. Du kan også gøre dem glade med en sommerfuglbuske, vedbend eller en vild kaprifolium.

Efterår
Og hvis du derefter tager dig af himlenøglen, kongens urt og efterårsasterne i din have, vil du nyde sommerfugle indtil efterårsferien.

Hakket aureliaJolanda Noordhof
Hakket aurelia på efterårsasterne
3. Tænk også på mad til larverne
Uden larver ingen sommerfugle. Hvis du vil have sommerfugle i din have, skal du sørge for, at der er mad til larverne. Fødevarer af mange larver er brændenælden, så lad et par være alene. Påfuglens larver, lille ræv, atalanta, tidselfugl, kort og den hackede aurelia som denne meget. Larver med appelsintip elsker hvidløg uden hvidløg og pinseblomst igen.

Ikke alle larver overlever. De er den proteinrige mad til mange dyr. For fugle udgør larver ofte hovedparten af ​​maden til deres unger. Der er også parasitiske hveps, der parasitterer på larver. De lægger deres æg i en larve, og larven fra den parasitiske hveps spiser derefter larven. For eksempel i en naturlig have holder alle slags dyr larverne i skak, og du får ikke en larveangreb.

Blåmejse med larve i næbbet Linda van der Veeken
Desværre for larven, hurra for den blåmejse
4. Kan det være noget andet end nektar?
Påfugløjne, hakkede aurelier og atalantaer elsker rådnende frugt, så læg nogle af disse på din fuglehylder eller bare i din have. Nogle sommerfugle kan ses drikke af sved, gødning, urin eller endda fra fugt, der dræner fra døde dyr. Lyder lidt beskidt, men er fuld af mineraler og salte. Så arbejd hårdt i haven hver dag, og nyd derefter din svedige krop med en øl eller en kop te i haven. Men som nævnt elsker de fleste sommerfugle nektar og derfor blomstrende planter.

5. Gør din græsplæne til en blomstereng
Sommerfugle flyver ofte langs kanterne af for eksempel græsset eller grænsen. De gør ikke meget med et tæt græs. Hvis du klipper lidt sjældnere, kommer andre planter hurtigt mellem græsset, som f.eks. Den lille ildsommerfugl kan lide dette, en smuk orange sommerfugl. Selvfølgelig kan du også ‘ofre’ et stykke af dit græs og så det med en blomsterblanding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *